SAMAR by Dayang Noor Online

SAMAR
Title : SAMAR
Author :
Rating :
ISBN : 9789670374437 Edition Language Malay URL Other Editions None found All Editions
Language : English
Format Type : Paperback
Number of Pages : 310 pages

All unhappy families have secrets But Datuk Sahar s family s secrets are deadlier than most And that s not even counting the role that will be played by a hired assassin on the night of a wedding Athirah janda muda yang bakal dijodohkan dengan Syed Ammar, orang kuat ayahnya Datuk Sahar merancang untuk menjadikan Syed Ammar sebagai pengganti untuk menerajui syarikatnya All unhappy families have secrets But Datuk Sahar s family s secrets are deadlier than most And that s not even counting the role that will be played by a hired assassin on the night of a wedding Athirah janda muda yang bakal dijodohkan dengan Syed Ammar, orang kuat ayahnya Datuk Sahar merancang untuk menjadikan Syed Ammar sebagai pengganti untuk menerajui syarikatnya kerana tidak percayakan anak anak lelakinya sendiri.Datin Saedah berkecil hati dengan Datuk Sahar yang telah lama meminggirkannya.Athirah cuba untuk menerima Syed Ammar tetapi hatinya lebih cenderung kepada Juan, eksekutif muda yang baru bekerja sebagai pembantu khas Syed Ammar.Kamarul Hisyam dan Amin, anak anak Datuk Sahar menggunakan pelbagai taktik kotor untuk membuktikan kredibiliti.Watak watak lain termasuk seorang pelacur pertengahan umur dan seorang pembunuh upahan yang licik Ketika situasi mula meragut nyawa, beberapa rahsia SAMAR keluarga Datuk Sahar terdedah


SAMAR Reviews

  • Mai

    Setiap yg hidup pasti akan merasaiDah lama tak baca buku fixi,tiba2 tergerak hati nak capai buku ini smlm sbb biasa buku2 fixi boleh dihabiskan dgn sekali hadap.Pertama kali baca buku penulis tapi pernah baca cerpen2 sblm ni.Suka plot cerita ni,pembahagian watak tak rasa terganggu walaupun setiap peralihan plot tu POV watak bertukar.Marah dgn penamat tapi tak lah rasa tertipu cuma snng cerita saya sakit jiwa dgn ending cerita ini.Dush dush tak abis pikir lagi salah siapa.Abis org tu mcm mana da [...]

  • Ririn

    3.3 bintangLaa.tu ke habisnya Adoiii.ristiwa lama berulang kembali ye Kisah yang menarik, gaya penceritaan pun sangat menarik Pacing yang laju, buatkan saya tak henti henti menyelak halaman demi halaman.Tapi kenapa ending dia macam tu jugak Lebih kurang dengan Jerat juga Dah best2 ikut ceritahmm.kali rupanya ulang kisah sama ye.Kalau Jerat saya teramat marah hehehe dengan situasi ni, tp untuk Samar, saya lebihkan sikit rating tu Sebab Dayang Noor dah berjaya buat saya menyel 3.3 bintangLaa.tu ke [...]

  • Juliza

    2.5 bintang Mungkin hamba mempunyai ekspetasi yang sedikit tinggi untuk Samar kerana ini pertama kali hamba membaca buku perseorangan Dayang Noor jadi apabila jalan ceritanya terlalu samarinda untuk hamba hadap, hamba sedikit kecewa.Namun, secara keseluruhan, hamba masih boleh menikmati fiksi sederhana yang dihidangkan dengan berselera Mungkin kerana hamba menyukai watak Kupu Kupu Malam itu biarpun kelemahan dan kedunguannya agak tidak masuk akal Hamba menyukai bagaimana watak ini memberi war 2. [...]

  •  Kak Zie

    Aku, Janda Berhias AthirahAku, Juan JuanAku, Kupu kupu Malam AlinaAku, Datin Saedah Datin SaedahAku, Mimpi Burukmu Kelly aka ____ memang tak sangka sungguh Sadis sungguh kisah ini Semuanya berhubung kait Satu kisah yang sangat tragis Satu kisah yang tidak terjangkau dek akal Rahsia Dendam Nafsu Sakit hati Cinta Semuanya bersatu menjadi satu rahsia yang akhirnya terungkai jua Nyawa orang yang dibenci menjadi taruhan Apa kesudahannya dengan nasib Juan dan Alina Juga nasib t Aku, Janda Berhias Athi [...]

  • Mahfuzah Abdul

    buku pertama terbitan FIXI yg saya bacat bad dari segi jalan cerita,susunan plot dan yg penting pengakhirannya secara indirectmbaca sendiri yg mengagak apa kesudahan cerita utk buku iniu2 yg dipaparkan dalam cerita pun mmg isu reality yg berlakuuzubillahi min zalik,isu ZINA mmg cukup kuat in my opinion dalam cerita ni.ya mmg betul penulis dah stated dkt muka surat depan cerita ni xde kaitan dgn mana2 org kaya kat malaysia ni.tapi akal yg x berapa waras ni cakap BOLEH JE JADINDA X buku pertama te [...]

  • Bil Halim

    Aduh apehal penghujung cerita ni gitu je Benci betul.Mungkin 2017 akan jadi tahun aku pulun semua Fixi dan mungkin hasil tangan dayang noor akan aku dahulukan.

  • Amalia Masrom

    Habis baca dalam masa tak sampai sehari Pada aku buku ni biasa biasa saja Tak berat Dan boleh agak siapa Aku,mimpi buruk Sebabnya, aku baca Jerat dan aku baca Hilang Dan aku dah nampak power nya kak dayang dalam novel Hilang.Apa pun, aku suka jalan cerita ni Dan teknik penulisan yang dia guna Dan aku mengharap kak dayang boleh tulis sesuatu macam novel Hilang Mungkin Hilang 2 Hahahaha Apa pun tahniah p s 3 bintang untuk keseluruhan dan bonus 1 sebab aku suka tulisan beliau Hiks

  • Rosli Ab Rahman

    Fuh abis jgak saya baca buku ni karya penulis yang agak bagus, walaupun kadang kadang watak aku membuatkan saya terpaksa tengok balik tajuk siapa aku yang di maksudkan olahan plot yang tersusun dan cerita yang membuatkan saya tertanya tanya kaitan antara watak watak ia membuatkan saya tak sabar dan terus membaca sebab nak tahu kesudahan cerita konflik konflik yang dicipta penulis pun tak lah berat sangat Untuk peminat novel genre ini, rasanya rugi klu tak ada buku ni

  • Shahida Dzulkafli

    Memang samar je cerita dia. Complicated betul. Tapi menarik. Macam kepingan puzzle yang kau kena cantum cantumkan. Ending dia agak sadis la juga. Rahsia terbongkar dan ada yang mati. samar dayangnoor fixi novelmelayu bookreview booklover bookworm bookstagram hobisaya reviewbukuolehsha bookreviewbysha bacaandisember2017 bloggerbuku blogger bloggerperak blogkasihkuamani membacajambatanilmu

  • MamaErra

    Penceritaan yang baik sekali ada yang tak terjangka Terus terang, salah satu novel yang pengakhirannya bukan happy ending

  • Adrianz

    Novel ini mengisahkan konflik keluarga Datuk Sahar dan Datin Saedah Anak sulung Jalida yang berkahwin dgn Suhairi pelukis , ke2 Kamarul Hisyam, ke3 Amin dan anak bongsu Athirah janda berhias pada bekas suami Mazhar.Watak tambahan pula ialah Juan Harris aku dah dpt syak dia anak kepada Jalida, hehe , watak Alina kakak angkat kpd Juan bekerja sbg pelacur kupu2 malam dan Kelly Khalidah Azwa pembunuh upahan mimpi burukmu.Sepjg aku membc novel ni, aku takde lah kompius Novel ini mengisahkan konflik k [...]

  • Ummi

    Sebenarnya, aku kurang gemar dengan cerita yang menggunakan kata ganti nama Aku Entah, aku tak berapa nak menghayati bila macam tu.Tapi lain dengan hasil penulisan Dayang Noor, aku jadi asyik, jadi leka Aku tengok ramai yang kata agak terganggu dengan berapa banyak karakter Aku dalam Samar, tapi bila semakin jauh kau pergi, takde apa dah nak kompius dengan novel ni.Secara peribadi, aku rasa Samar ni cold blooded Maksud aku, dengan cerita dia Main bunuh je sesiapa nak bunuh < [...]

  • Pie Mesnan

    Sebuah lagi karya Dayang Noor yg baruhonestly karya die xla terlalu berat or terlalu ringan, average.leh di baca semua orangUntuk SAMAR ni, yg pasti penceritaan menggunakan POV 4 watak sgt menarik dan mudah difahami walaupun kadang2 ada keliru sikitMARan yg berlaku dlm keluarga Datuk Sahar akhirnya jelas juga di penghujung cerita.leh baca buku ni dalam keadaan santai n rileks, tak pressure sgt bacaMenarik watak pembunuh upahan dlm buku ni, sebab wataknya adalah perempuan, bukan Sebuah lagi karya [...]

  • Arif Zulkifli

    permulaan yang sedikit bosan bagi aku tapi bila dah sampai 3 4 daripada novel ni, dia jadi best pulak.ending yang mantop congrats kak dayang

  • Farid Latif

    Serius cakap jalan cerita dalam buku memang menarik, sesuai sangat kalau dibuat drama Tapi ending dia macam gantung sikit Semoga akan ada sekuel selepas ni.

  • Suzyanna yap

    Kisah kehidupan orang atasankehidupan yang bersalut dengan dosa Kisah ALina menjadi pelacur kerana dijual ayah sendiriKisah Kelly si Pembunuh upahan yang licik yang sentiasa berubah watakKisah Juan anak yang dibuang ibubapanyaKisah Atirah si janda mudaKisah Datuk Sahar dan keluarganya Mereka semua dari latar belakang yang berbeza tapi berhubung kait dengan kisah Keluarga Datuk Sahar.Siapa sangka Juan adalah anak saudara athirahDan siapa juga menyangka 2 anak lelaki Datuk saha Kisah kehidupan ora [...]

  • SyaMimi

    Buku fixi pertama yang aku bagi rate tinggi Memang kebiasaan naratif Aku menggunakan bahasa harian namun masih jelas tatabahasanya dan baik pembikinan ayatnya Susunan plot yang sangat kemas walaupun bertukar PoVs Unsur saspen yang memadai, tidaklah sampai buat aku sakit jantung Plot twist yang sangat berkesan sehingga aku termangu mangu dengan salah satu watak, Wait, what Asal usul salah satu watak juga mudah ditebak sejak awal tetapi tidak mengapa kerana berjaya diselindungkan deng Buku fixi p [...]

  • Asyiqin Adir

    Serius, waktu mula mula part cerita ni ingatkan tak best Tapi bila cuba juga baca bab bab seterusnya, makin lama makin seronok dan teringin nak tahu kesudahannya Malah watak watak yang berada dalam Samar ditonjolkan dengan baik Yay 5 bintang

  • Naiza Nazli

    Baru tamatkan pembacaan Samar semalam.Penceritaan yang menarik sampai aku termimpi yang alina matikan telefon selepas tiada tindakbalas dari Juan Maka niat juan untuk menjadikan Alina sebagai harapan terakhir musnah Sangat teruja untuk mengetahui apa yang akan berlaku seterusnya Kadang kadang aku tak boleh terima kenapa Alina tak pernah lawan bapa dia tapi ambil keputusan untuk bunuh bapa dia Jadi selama dia memberi duit dan rela di dera bapa dia tanpa melawan, dia buat untuk apa Rasa sayan Baru [...]

  • lucie parenkyuma

    WARNING DO NOT LET YOUR UNDER AGE KIDS READ THISDrama, drama, drama From the first page of Samar, until the very end of it, your eyes will be feasted with the drama of the rich families Beware as you will either be entertained or rolling your eyes out of annoyance will be the other option Arranged marriage, unremorseful killings, adultery, and prostitution, to name a few, are amongst the matters written in it As I ve read Dayang Noor s previous books, Jerat and Hilang, it shocked me that the WAR [...]

  • Nadia A Jalal

    Antara 3 buku kak dayang yg aku penah baca JERAT,HILANG SAMAR, aku rasa SAMAR ialah buku terbaik yang pernah ditulis kak dayang sebab banyak peningkatan yang telah ditunjukkan kak dayang dalam penulisannya kali ini penceritaan plot yang agak padat dua buku sebelum ini agak meleret bagi aku buat aku terus sambung membaca sebab tak sabar nak tahu apa yang perkaitan antara watak yang seterusnya jujur, penceritaan melalui point of view 5 watak penting membuatkan aku rasa cerita kali ini l Antara 3 b [...]

  • phazleeanna

    Perjalanan plotnya yang tersusun dan perkembangan watak wataknya yang teratur membuatkan kita tidak jemu untuk menyelak sehelai demi sehelai muka surat untuk mengetahui apakah misteri seterusnya, apakah rahsia yang disimpan selama bertahun tahun lamanya oleh watak watak Samar.Keseliratan jalan cerita dan kerumitan perhubungan antara setiap watak menambahkan lagi kemenarikan buku ini Ada sedikit sebanyak elemen tipikal drama Melayu yang digarapkan, namun semuanya telah berjaya di sorokkan ole Per [...]

  • Ainur

    I like it The story is well written, it flows smoothly, not so slow, not that fast It s not that complicated at first but then as the story reached the climax, it s thrilling, captivating added with the unexpected plot twist So, one may read just from one sitting I like that the story was written from different character s point of view I like that the characters don t seem to ridiculous, they are believable My fav has to be Kelly, the awesome hired assassin, one well written charact I like it [...]

  • Azira Zainuddin

    Penulis selalu meletakkan info info tak terduga sepanjang penceritaan yang membuatkan aku kagum Tapi tidaklah terlalu meleret seperti sinetron negara seberang yang tak sudah sudah menambah babak sehingga kau hanya menanti masa untuk pecahkan skrin tv Yang diselitkan di sini, just nice Secukup rasa Memantapkan penceritaan.Cuma terdapat sekali kekeliruan antara watak yang aku rasa boleh dimaafkan Aku tak memerlukan masa yang panjang untuk menghabiskan pembacaan A great roller coaster ride.

  • Hani Suraya

    Terlalu banyak sangat aku sampai aku lupa diri siapa aku yg sebenarnya Masalah teknikal diri aku sendiri Aku suka dengan gaya naratif untuk setiap watak aku Semuanya berlainan tone jadi kita boleh dapat rasa mood dan cara untuk setiap watak tu Sebuah cerita yang menarik Walaupun ada twist sana sini tapi ayat naratifnya direct to the point Ada scene yang sedikit lucu walaupun tengah serius, enjoyable Fast paced dan boleh dikatakan unputdownable la, haaa gitu sekali D Kudos unt Terlalu banyak sang [...]

  • Hanani Natasya

    Cerita ni bagi aku cerita yang terbaik kalau nak dibandingkan dengan Jerat Hilang Walaupun cerita ni nampak macam biasa je tapi rahsia yang ada dalam family Datuk Sahar ni memang unexpected jugak Contohnya, kenapa Jalida tak pernah jumpa family dia balik lepas dah kahwin, kenapa Juan dengan Athirah tak boleh kahwin, kenapa Datuk Sahar benci sangat dekat Datin Saedah dan kenapa dia tak nak bagi anak anak lelaki dia yang jadi pengarah kat syarikat tu semua memang tak disangka langsung Ove Cerita n [...]

  • Natsume Faiz

    Dari segi jalan cerita dan plot sungguh menarik Pembaca tertanya2 apakah kaitan antara seseorang dgn seseorang yg lain Tetapi dari sudut ending cerita sgt kurang menarik kerana terlalu tergantung membuatkan pembaca tidak dpt mengetahui kisah selanjutnya Hopefully adelah sambungan cerita yg seterusnya Cerita ni boleh dipanjangkan lagi tanpa perlu tergesa2 utk menamatkan penceritaan yg tergantung.

  • Aerzee Amir

    Jalan cerita menarik dan tak meleret Mudah paham Aku habiskan buku ni tak sampai sehari sebab tak sabar nak tau ending dia Tapi pertukaran watak aku kat setiap bab tu macam mengganggu imaginasi aku sikit la Tapi sungguh aku tak ter predict yang Kelly adalah Azwa Terer betul elemen surprise penulis.Keseluruhan, 3 bintang Satu extra bintang sebab aku dah jatuh cinta dengan Juan Harris Haha.

  • Nor Fatihah

    Novel yang biasa biasa sahaja Intro mempunyai banyak potensi, dan cara novelis menggarap jalan cerita hingga ke tiga suku novel agak menarik Namun novelis gagal merungkai misteri dengan baik Banyak kematian yang mengejut namun tidak relevan di akhir novel Kalau diberi pilihan untuk baca lagi, saya akan menolak

  • Farhana Aziz

    Oh, Dayang Noor tidak pernah mengecewakan saya Perkembangan plot yang baik Dan rungkaian persoalan dari awal penceritaan dihuraikan dengan baik Dah habis baca baru tahu signifikan cover buku Fuh, menusuk sungguh.