Rojak: Bite-Sized Stories by AmirMuhammad Chin Yew Online

Rojak: Bite-Sized Stories
Title : Rojak: Bite-Sized Stories
Author :
Rating :
ISBN : 9789675266102
Language : English
Format Type : Hardcover
Number of Pages : 144

Warning: This is not a recipe book. This is a collection of very short fictional stories.The taste can be sweet, juicy, spicy, tart, or crunchy! The flavours of Malaysia, in fact. So if this book could talk, it would say: "Bite me."


Rojak: Bite-Sized Stories Reviews

  • Pa

    Tahun-tahun lepas, semasa aku tengok dekat MPH, buku ini harganya lebih kurang RM 40 gitu. Tak mampu nak beli. Sabar, sabarTahun ni, beberapa hari lepas, sekali lagi aku tengok, harganya dah turun pulak. RM22. Lama aku tahan sabar. Sekarang dah mampu beli. YAAAAAHHHHHH! *taekwondo meja cashier MPH*Kulit keras ke, kulit lembut ke, berbaloi duit awak dilaburkan ke atas buku ini. Nice sekali.Cuma, yalah. Aku ini duitnya tak ramai sangat. Dah duit tak banyak ni, dapat banyakkan bersabar je la.Ok, in [...]

  • Arif Zulkifli

    This book is awesome! Love the satire!This book is the peacock of certot while 40 is just a raven. HohoPlease write again amir!

  • Khairul Hezry

    (Below is an excerpt of my review at: themalaysianreader/2010/07An ode to minimalism, the short stories in Rojak are really short; most run no longer than two pages. But in those two pages that contain each story, we get a slice of Malaysiana that an orang asing might not be able to appreciate. Anyone outside Malaysia know anything about Mona Fandey? If so, they can appreciate My Life As An Artis. There are tales about sex, including one that revolves around tempoyak which delivers a punchier co [...]

  • Sooraya Evans

    Lame. Lacking creativity, the author resorts to the usual formula to appeal to the masses: Sex, sex and more sex. Towards the end, a few selected anecdotes are again retold in a slightly longer form. For what?I don't see the point of the accompanying illustrations either, rather than increasing page count. That being said, what's with the thick glossy paper? Don't waste your time with this.

  • Badrulhadza

    Buku kertas tebal yang menghimpunkan cerita-cerita satira kontot. Aku baca yang versi melayu punya. Huhu

  • Yin Chien 인첸

    Rojak is a collection of short stories. And by short, I mean really short, where each story consists of at most two pages. Often, the stories end so abruptly that I don't know whether I should feel surprised or out of sorts. Some of the stories left me clueless about what the author wants to express, or are there no special meanings at all? However, I love the sarcasm that is displayed in a few of the short stories.Stories like Speed, Ex-Prefect and DVD show us how the ones who held authority an [...]

  • lara_nur

    Buku pertama dari Amir Muhammad yang Lara pernah baca selain Malaysians Politicians Says The Darndest Thing. Tak mengecewakan. Cuma Lara tak suka ia dalam format nya sekarang ini. Helaian glossy paper yang tak perlu, untuk meningkatkan nilai eksklusif (mungkin?) buku ini, dari segi tema nya yang lain dari yang lain. Tapi rasanya bila bercakap tentang buku kompilasi cerita-cerita pendek sebegini penerbit Malaysia cenderung menerbitkannya dalam bentuk glossy paper dan hard cover. Lara pun tak bera [...]

  • Kamalia Ramlan

    Saya membeli buku ini di PBAKL 2011 yang lepas. Buku ini menghimpunkan beberapa cerita pendek yang kontot. Saya merupakan salah seorang peminat cerita-cerita pendek dan saya merasakan cerita-cerita di dalam buku ini berjaya menghiburkan saya. Cerita-cerita di dalam buku ini membuka mata dan minda kita bahawa perkara sekeliling atau sehari-hari yang kita lakukan boleh diterjemahkan menjadi satu cerita yang menarik. Kisah tentang selipar masjid pun boleh dijadikan satu cerita yang menghiburkan. Ja [...]

  • Ilyani

    The book was a birthday present from a close friend of mine. I guess I'm a late reader as the book was published in 2010. (Obviously) I read it in a bus from Sungai Petani to Kuala Lumpur, all it took was a few hours to finish the book.I found it a little funny in the back of the book where it says "This is not a recipe book", because the title itself is a name of one of many Malaysian delicacies. The book is filled with sense of humour and sarcasm as I read the manglish words. Lol.When I read t [...]

  • broken button

    Ciri buku ini sangatlah Malaysian dan hanya hanya rakyat Malaysia yang akan faham dengan cerita dan satira yang dihidangkan. Kisah gelagat rakyat seharian berjaya diterjemahkan secara santai dan menghiburkan. A very fun book! As described, it tastes everything - sweet, juicy, spicy, tart, or crunchy! Walaupun tampak sarat dengan sarcasm namun masih ringan (or is it just me?) untuk dihadam. Tak banyak benda yang saya boleh ulas tentangnya. Bagi saya ianya tidak lebih dari sekadar himpunan cerita- [...]

  • Sharah

    Buku oleh @amirmu ini sangat AWESOME. As described, it tastes everything - sweet, juicy, spicy, tart, or crunchy! DAN PAHIT JUGA! The flavours of Malaysia, yes. This is the kind of book I've been looking for, can't stop reading until I reach the final page.There are few stories that I need to read few times to get their exact meaning. But mostly are damn hilarious and entertaining - yet true. Tapi sedih sebab buku saya ada kerosakan pada 7 buah cerita. Salah cetak. p.s. saya suka LIPSTIK BABI th [...]

  • Khairul Hezry

    Rojak hidangan Amir Muhammad ini pernah dihidangkan di dalam bahasa Inggeris tahun lepas. Saya ada 'ngomel sedikit mengenainya di sini. Semua cerpen telah dialih bahasa ke Bahasa Melayu kecuali 'The Breakup' yang tidak akan mempunyai makna jika diterjemah ke BM. Cerpen-cerpen yang lucu dan sinis dalam versi Inggeris tetap lucu dan sinis bila diMelayu-kan. Satu cerpen yg lame dalam versi Inggeris ('The Dorm Horror Story') tetap 'lemah' setelah diMelayu-kan (Cerita Hantu Asrama).

  • Topek Ketopekan

    Penuh dengan kombinasi antara manis, masam, pahit dan pedas. Selalunya pedas dan sinis. Memang sesuai dengan tajuk buku. Saya selalu tersenyum bila membacanya (walupun kadang-kadang ada beberapa cerita yang agak lama masa yang diambil untuk faham maksud yang tersirat). Saya cadangkan kepada yang masih belum membacanya, silalah baca.

  • Azam Baizen

    Well actually ak pinjam buku ni from Nabil cuz ntah nape tetibe ak nk baca buku nih. In 2 days je ak abeskan. Not bad gak r cerita2 dlm buku ni. Ad yg best n ad yg bosan but part yg ak suka dlm buku ni is part yg last skali whereby the author panjangkan cerpen2 yg pendek time mula2 dlm buku ni n also gabung certain stories dlm cite ni make it one story. Dat one is very nice and creative.

  • Zoul Yazix

    Aku baca percuma dekat kedai buku tahun lepas, tapi tak ingat kedai buku mana. Buku ni buat aku rasa tak malu langsung nak duduk baca tepi rak walaupun dah beberapa kali dijeling staf kedai buku.Memang kena lah tajuk dia rojak, sebab cerita dia pendek pendek, macam potongan buah buahan yang kecik kecik, boleh gigit satu satu. Terhibur.

  • Ashraf Rahman

    Usai membacanya, aku terasa sangap rojak. Sangap teruk. Buku yang santai, berangin, cukup berkesan dan penuh mapan dalam atmosfera tanah tumpahnya darahku Malaysia. Hmm, andai ada rojak depan aku sekarang akan di lantak lantak sehingga inzal dan puas. Rojak yang sedap tahap horny,aduh :)

  • Mohd Adib Mohd Aini

    Bagi aku masa baca buku ini macam engkau makan semangkuk rojak kat tepi jalan.Ada macam-macam isi dalam rojak itu,sesetengah orang kalau tidak suka akan asingkan isi rojak yang kurang digemarinya. Tapi tidak bagi aku, aku makan dan hadam kesemuanya.

  • Zetty Khairunisa

    Senyum sikit. Geleng kepala. Senyum lagi. Geleng lagi. Ulang baca banyak kali. Ok, got it! Banyak yg tak faham dari yg faham. Tapi apa kisah. Ini tulisan bos besar. Memang patut lebih barai, lebih messy, lebih berkias, lebih sinis, lebih ironi. Lebih lit. Lebih rare! Hoho.

  • Mardhiah

    cara penulisan yang menarikAM bijak mengunakan kiasan untuk mengkritik seseorang dan kita dapat mengenal pasti siapa orangnya dengan mudahya cuma kurang bersetuju dengan cara pemikiran AM

  • phazleeanna

    Rojak tersodap!

  • Wanny

    "after all, change often begins slowly."a great ending

  • Zeeqa

    Santai. Pelbagai himpunan certot(cerita kontot) yang bisa membuatkan anda tidak tidur malam. Sangat kreatif dan kritis.

  • SinudaMN

    tidbits of fun!

  • Ahmad Nizamuddin

    short fiction funny-weird stories. ok-lah!

  • Msa2020

    Great reading. Short stories Told in a humourous style.

  • Azura Mustafa

    Amazing, awesome and hillarious!

  • Nazura

    Interesting read.

  • Zulaikha Sizarifalina

    Bought the BM version

  • Jame

    At this moment so hard to understand what Mr Amir trying to tell in his recent book called Rojak. By the way my wife propose me to read for second time for better view and understood.

  • Faa

    The most hilarious, confusing, disgusting, shocking and unpredictable stories I've ever read.Read it and you'll know how good is it to laugh out loud! LOL!